Naujienos

AR VYNĄ GERTI SVEIKA?
AR VYNĄ GERTI SVEIKA?

 

Mokslininkai mano, kad yra  keletas svarių priežasčių,  dėl  kurių vyną gerti gali būti sveika 

Vyne gausu antioksidantų

Antioksidantai – molekulės, kurios neutralizuoja nestabilias molekules (laisvuosius radikalus),  pavojingus mūsų organizmui. Kuomet laisvųjų radikalų organizme susikaupia per daug, jie gali iššaukti oksidacinį stresą ir padidinti riziką susirgti  širdies ir kraujagyslių ligomis (ŠKL), II tipo diabetu, vėžiu. Dieta, kurioje gausu antioksidantų, padeda  kovoti su oksidaciniu stresu ir sumažinti riziką susirgti minėtomis ligomis. Antioksidantų gausu daugelyje maisto šaltinių, tame tarpe vynuogėse ir iš jų gaminamame vyne. Vynuogėse yra daug polifenolių,  kurie yra stiprūs antioksidantai, mažinantys dvi blogas organizmo būsenas - oksidacinį stresą ir chronišką uždegimą. (1)  Žinoma, kad raudonose vynuogėse yra daugiau antioksidantų nei baltose, todėl raudono vyno vartojimas padidina antioksidantų kiekį organizme daugiau nei balto vyno.  (2)

Vynas sumažina uždegiminius procesus 

Ilgai trunkantys (chroniški) uždegimai padidina riziką susirgti  širdies ir kraujagyslių sistemos  ligomis, autoimuninės sistemos sutrikimų ligomis ir kai kurių rūšių vėžinėmis ligomis.  (3) 

Raudonas vynas turi anti-uždegiminių savybių dėl jame esančio resveratrolio, kurio anti-uždegiminis poveikis yra įrodytas moksliškai.  (4)  (5)   

Tyrimas, kuriame 2900 moterų vartojo taurę vyno daugiau kaip septynerius  metus parodė, kad vyno vartojimas sumažina ŠKS ligų tikimybę dėl sumažėjusių uždegiminių procesų. (6)   

Reikia pripažinti, kad ne visi tyrimai rodo didelį teigiamą vyno poveikį.  Kai kurie tyrimai rodo tik nežymų teigiamą vyno vartojimo poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai (ŠKS). (7)  

 

Vynas teigiamai veikia ŠKS sveikatą

Tyrimai rodo, kad vartojantys nedideles dozes vyno rečiau serga ŠKS ligomis. (8) 

Mokslininkai mano, kad raudoname vyne esantys polifenoliai padeda sumažinti aukšto kraujospūdžio riziką, pagerina cholesterolio rodiklius ir sumažina  metabolinių susirgimų pavojų. (9)    

Kai kurie mokslininkai rekomenduoja vartoti nedidelius raudono vyno kiekius asmenims, turintiems aukštą kraujospūdį. (10)  

Tačiau kai kurie tyrimai rodo, kad vyno vartojimas nesumažina kraujospūdžio asmenims, kurių kraujospūdis yra normalus, ar asmenims, jau sergantiems ŠKL. (11) 

Dar daugiau, alkoholis gali neigiamai sąveikauti  su vaistais mažinančiais kraujospūdį, o dideli kiekiai alkoholio  gali turėti neigiamų pasekmių – iššaukti kraujospūdžio padidėjimą ir padidinti ŠKS ligų riziką. (12), (13)   , 

Išsami straipsnių meta-analizė  tema  „ar vynas turi teigiamą įtaką ŠKS“ parodė, kad etanolis ir polifenoliai esantys vyne, gali sinergiškai veikti  prieš ŠKL, ypatingai išemines širdies ligas. Esantys vyne polifenoliai gali būti suskirstyti į dvi pagrindines grupes - flavanoidus ir ne flavanoidus, kurie kartu gali sumažinti trombocitų agregaciją, padidinti fibrinolizę (krešulių irimą), padidinti didelio tankio (gerąjį) cholesterolį ir paskatinti azoto oksido (plečiančio kraujagysles) išsiskyrimą. Nors visuotino susitarimo koks  turi būti vartojamo vyno kiekis nėra, tačiau sutinkama, kad nedidelis ar vidutinis raudono vyno vartojimas teigiamai įtakoja ŠKS. Nedidelis vyno kiekis reiškia – 1 taurė (apie 150 ml, 18 %) vyno per dieną, o vidutinis vyno kiekis – ne daugiau 3 taurės ( apie 450 ml, 18 %) per dieną. (14)

 

Kita  vyno teikiama nauda sveikatai

  • Gali turėti teigiamos įtakos psichikos būklei. Retkarčiais išgerta vyno taurė gali sumažinti depresijos riziką. Tačiau, per didelis kiekis gali turėti atvirkščią efektą.  (15) 
  • Gali prailginti gyvenimo trukmę. Nedideli kiekiai vyno, kaip sveikos dietos dalis,  gali prailginti gyvenimą, labiausiai dėl  vyne esančių antioksidantų. Pvz. Viduržemio jūros dieta, kurioje yra 1-2 taurės vyno kasdien. (16) (17) (18)
  • Gali teigiamai veikti žarnyno bakterijas. Tyrimai rodo, kad raudonas vynas skatina gerųjų žarnyno bakterijų augimą ir pagerina metabolinio sindromo žymenis nutukusiems asmenims.  (19) (20)

Kuri vyno rūšis geriausia?

Koks skirtumas tarp tarp raudono ir balto vyno?

Dauguma tyrimų apie vyno vartojimo įtaką sveikatai yra atlikti su raudonu vynu.  Beveik nieko negalime pasakyti ar baltas vynas gerti sveika, nes tokių tyrimų labai maža. 

Žinoma, kad raudonas vyno saikingas vartojimas yra sveika, dėl jame esančio didelio kiekio resveratrolio, kuris randamas vynuogių odelėse. (21) (22)   

Raudonose vynuogėse resveratrolio yra daugiau kaip dešimt   kartų, lyginant su baltomis vynuogėmis. (23)

 Nors teigiama, kad raudonas vynas teikia daugiau naudos sveikatai, nei baltas, tačiau daugiau tyrimų reikia atlikti nustatant balto vyno įtaką sveikatai

 

 

Potencialios grėsmės

Didelis alkoholio vartojimas kenkia sveikatai. (24) (25)  

Nustatyta, kad kiekviena iš dešimties mirčių JAV,   tarp asmenų kurių amžius 20 – 40 m.,  yra susijusi su per dideliu alkoholio vartojimu.(26) 

Didelis kiekis vartojamo alkoholio padidina kai kurių vėžinių susirgimų riziką, diabeto, ŠKS, kasos ligų riziką jau nekalbant apie atsitiktinių traumų tikimybę.(27)

Neseniai atlikta raudono vyno įtakos sveiktai išsami analizė (analizuota 2013-2018 m. duomenų bazės) parodė, kad optimali  dienos dozė yra 1 taurė (150 ml) raudono vyno moterims ir 2 taurės (300 ml) vyrams. Toks vyno kiekis gali teigiamai įtakoti sveikatą, o didesnis kiekis gali pakenkti sveikatai. (28) 

2015 – 2020 m. JAV  dietos rekomendacijos,  liečiančios alkoholio vartojimą,  yra panašios  (29).Amerikiečiams patariama nevartoti alkoholio, o jei vartojama -  apsiriboti 1 doze per dieną  moterims ir 1-2 dozėmis vyrams. Beje, šios išsamios mitybos rekomendacijos gali būti naudingos kiekvienam, besidominčiam sveika mityba. (30) 

Nors nedidelis kiekis vyno gali teigiamai įtakoti sveikatą, tačiau svarbu vertinti ir visų vartojamų maistinių medžiagų  kokybę. Nesveikų produktų vartojimas gali „nubraukti“ taurės vyno vartojimo naudą. (31) 

Reikia vertinti ir tai, kad kai kurie asmenys turėtų  visiškai nevartoti alkoholio. Tai liečia nėščias moteris, asmenis vartojančius tam tikrus medikamentus. (32)  (33)  

IŠVADA:  Nors nedidelis vyno vartojimas gali turėti teigiamos įtakos sveikatai, tačiau per didelis alkoholio vartojimas gali būti sveikatai žalingas. Kai kurie asmenys turėtų apskritai nevartoti alkoholio.

 

Ar reikėtų gerti vyną sveikatai pagerinti?

Tyrimai rodo, kad nedidelis kiekis vyno, vartojamas kartu su subalansuota dieta, kurioje gausu vaisių ir daržovių yra naudingas sveikatai. (34)   

Vartojantiems vyną, optimalus jo  kiekis dienoje turėtų būti 1 taurė (150 ml.) moterims ar 2 taurės (300 ml.) vyrams.

Nors tyrimai sako, kad nedidelis kiekis vyno gali turėti teigiamos įtakos sveikatai, tačiau toks pat poveikis gali būti pasiektas dietos pagalba.  Kitaip tariant, jei nevartojote vyno iki šiol, nereikėtų pradėti jį vartoti siekiant pagerinti sveikatą. Subalansuota dieta, kurioje gausu vaisių, daržovių, grūdinių/ankštinių produktų, skaidulų,  riešutų, žuvies produktų turi daug antioksidantų ir gali padėti išvengti ŠKS ligų. (35)   

 

Galutinis verdiktas

Tyrimai teigia, kad retkarčiais išgerta raudono vyno taurė teigiamai įtakoja sveikatą. Vyne esantys antioksidantai gali padėti išvengti ŠKL, pavojingų chroniškų uždegimų ar teikti kitokią naudą sveikatai. Raudonas vynas turi daugiau antioksidantų, nei baltas. Manoma, kad daugiau tyrimų reikia atlikti norint geriau suprasti, kuri vyno rūšis geresnė sveikatai. Galiausiai, reikia atminti, kad vyno gėrimas nėra būtinas kiekienam. Laikantis sveikos dietos galima pasiekti panašaus poveikio sveikatai, kaip ir vartojant vyną.