STRAIPSNIAI APIE PAPILDUS IR MITYBĄ » Kofeinas ir antsvoris
Kofeinas ir antsvoris
Mokslininkų dėmesys kofeinui, kaip medžiagai galinčiai sumažinti nutukimą ir antsvorį, padidėjo maždaug nuo 1970 metų. Buvo nustatyta (Costil ir kt., 1978), kad kofeino vartojimas (kavos ar gryno kofeino) prieš fizinius pratimus padidina riebalų suvartojimą energijos reikmėms ir pagerina fizinį darbingumą. Kiti tyrėjai (Esig ir kt., 1980) pavirtino , kad kofeino vartojimas padidina riebalų rūgščių koncentraciją kraujo plazmoje, taip sumažindamas glikogeno suvartojimą ir padidindamas riebalų suvartojimą energijos reikmėms. Buvo padaryta išvada, kad kofeinas skaido riebalus, padidina jų prieinamumą energijos reikmėms ir taip „tausoja“ raumenų glikogeną bei padidina fizinį darbingumą. Vėliau kofeino įtaka riebalų skaidymui ir jo įtaka fiziniui darbingumui buvo daugiau ištirti ir rasta, kad fizinį darbingumą didinantis kofeino efektas yra daugiau susijęs su kofeino įtaka centrinei nervų sistemai (CNS), nei su glikogeno „tausojimu“ (Jeukendrup ir kt., 2011).
Kofeino vienkartinis suvartojimas taip pat gali iššaukti trumpalaikį metabolizmo padidėjimą, tačiau ar tai turi reikšmingą įtaką vartojant kofeiną pastoviai, nėra žinoma.
Šiuo metu manoma, kad kofeino vartojimas gali sumažinti antsvorį dviemis būdais:
- didindamas riebalų lipolizę (didindamas riebalų skaidymą);
- didindamas termogenezę (didindamas medžiagų apykaitos greitį).
Riebalų lipolizės padidėjimas.
Raumenys gauna energiją iš angliavandenių ar riebalų (retais atvejais iš baltymų). Dažniausiai raumenys abu šiuos energijos šaltinius vartoja kartu. Kuris iš jų yra vartojamas daugiau, priklauso nuo daug veiksnių, pagrindiniai iš kurių yra krūvio dydis ir kaip greitai energija yra reikalinga. Kad riebalai būtų vartojamai energijai, jie turi būti suskaidyti į riebalų rūgštis, kurios patekusios į kraują būtų nuneštos į dirbančius raumenis. Nesant fizinio krūvio, riebalų rūgščių patekimas į kraują iš sankaupų riebaliniame audinyje ar raumenyse yra nedidelis ir priklauso nuo kraujo plazmoje esančio nedidelio katecholaminų (adrenalino, noradrenalino) kiekio, insulino ir adenozino. Insulinas ir adenozinas, slopina riebalų skaidymą. Kai kuriems asmenims riebalų skaidymą gali padidinti kofeinas, kuris blokuoja adenozino veiklą, o taip pat suaktyvina simpatinę nervų sistemą, ir padidina cirkuliuojančio kraujyje adrenalino ir noradrenalino kiekį. Taip pat kofeinas turi ir tiesioginę įtaką lipolizei – riebalų skaidymui į riebalų rūgštis ir glicerolį. Šie kofeino įtakojami procesai padidina riebalų rūgščių koncentraciją kraujyje ir jų prienamumą energijos reikmėms.
Tačiau kofeinas nepadidina riebalų rūgščių koncentracijos kraujyje visiems jį naudojantiems – jo poveikis yra individualus. Pagal tai ar kofeinas turi įtaką ar ne jį vartojantiems, vartotojai yra skirstomi į jautrius kofeinui (kuriems jis turi didelį efektą) ir nejautrius kofeinui (kuriems poveikis yra nežymus). Kofeino įtaka riebalų skaidymui yra nežymi nejautriems kofeinui asmenims. Kofeino įtaka yra nežymi ir jei vartojami kiekiai yra mažesni, nei 3 mg/kg kūno masės. Taip pat riebalų lipolizę gali stipriai sumažinti insulinas.
Vertinant šiuos faktus, praktikoje dažnai vartojamas toks metodas antsvoriui mažinti: ryte nevalgius, kuomet insulino lygis yra žemas, išgeriama puodelis stiprios kavos. Po 10 – 20 min. atliekama neintensyvi aerobinė treniruotė, taip vadinamoje “riebalų deginimo zonoje”(Jaukendrup, 2011).
Termogenezės padidėjimas.
Metabolinis kofeino efektas priklauso nuo suvartoto kofeino kiekio ir sinergiškai veikiančių kartu vartojamų medžiagų: efedrino/efedros, nikotino. Pavyzdžiui, 100 mg kofeino ramybės būsenos medžiagų apykaitą (RBM) padidina 3 procentais. Toks efektas išsilaiko apie 150 min. ( Dulloo ir kt., 1989). Suvartojus 200 mg kofeino, RBM padidėja 5 – 8 procentais ir išlieka apie 3 valandas (Collins ir kt. 1989). Tokie kofeino kiekiai galimi išgerinat keletą puodelių kavos. Kuomet kofeinas (100 mg) vartojamas kartu su nikotinu (1 mg), RBM padidėja 8,5 procentais ir išlieka padidėjusi daugiau kaip 3 valandas (Jansen ir kt., 2003). Atkreiptinas dėmesys, kad viena cigaretė turi apie 1,9 mg nikotino, o 250 mg Starbuck kavos turi apie 110 mg kofeino (Pennington & Spungen, 2010). Efedrino/efedros vartojimas kartu su kofeinu buvo viena iš labai populiarių antsvorio mažinimo technologijų, tačiau po efedrino/efedros vartojimo uždraudimo šis metodas nebevartojamas.
Metabolinis kofeino efektas labiausiai ištirtas vartojant kofeiną vienkartinai. Ar šis efektas išlieka vartojantiems kofeiną dažnai – nėra žinoma. Tokių tyrimų trūkumas veikiausiai gali būti aiškinamas tolerancijos kofeinu atsiradimu jį vartojantiems dažnai (Hursel ir kt., 2010).
- Šiuo metu manoma, kad vienkartinis kofeino vartojimas gali iššaukti metabolizmo padidėjimą, tačiau tai neturi juntamo poveikio antsvoriui, jei:
- a) kofeinas vartojamas vienas (be sinergiškai veikiančių medžiagų);
- b) jei vartojamas ilgesnį laiko tarpą;
- c) kofeiną vartoja asmenys vartojantys jį kasdien.
IŠVADOS:
- prie tam tikrų sąlygų kofeinas gali padidinti energijos suvartojimą (ramybės būsenoje) ir riebalų oksidaciją (ramybės būsenoje ar esant žemo intensyvumo fiziniams krūviams);
- kofeino poveikis antsvoriui mažinti yra nedidelis;
- kai kuriais atvejais ir nedidelis poveikis gali turėti praktinės reikšmės.
Literatūra:
Burke L., Desbrow B., Spriet L. (2013). Caffeine for sports performance. (Kindle Locations 315-321. Kindle edition).
Costill DL, Dalsky GP, Fink WJ. (1978). Effects of caffeine ingestion on metabolism and exercise performance. Med Sci Sports Exerc; 10: 155–158.
Manore M. M. (2012). Dietary supplements for improving body composition and reducing body fat: where is the evidence? International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 22, 139 -15
Jaukendrup A.E., Randell R. (2011). Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obesity reviews 12, 841 – 851.
Dulloo A.G. (2011). The search for compounds that stimulate thermogenesis in obesity management: from pharmaceuticals to funcional food ingradients. Obesity reviews 12, 866 – 883.
Essig D., Costill D L., Van Handel PJ. (1980). Effects of caffeine ingestion on utilization of muscle glycogen and lipids during leg ergometer cycling.Int.J Sports medicine; 1: 86 – 90.
Hursel, R., & Westerterp-Plantenga, M.S. (2010). Thermogenic ingredients and body weight regulation. International Journal of Obesity, 34(4), 659–669. PubMed doi:10.1038/ ijo.2009.299
Jaukendrup A.E., Randell R. (2011). Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obesity reviews 12, 841 – 851.
Jessen, A.B., Toubro, S., & Astrup, A. (2003). Effect of chewing gum containing nicotine and caffeine on energy expenditure and substrate utilization in men. The American Journal of Clinical Nutrition, 77(6), 1442–1447. PubMed.
Manore M. M. (2012). Dietary supplements for improving body composition and reducing body fat: where is the evidence? International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 22, 139 -15
Pennington, J.A.T., & Spungen, J. (2010). Bowes and Church’s food values of portions commonly used (19th ed.). Philadelphia, PA: Lippincott Williams and Wilkins.