Naujienos

Baltymų vartojimo rekomendacijos
Baltymų vartojimo rekomendacijos

Rekomenduojamas baltymų kiekis bendrai populiacijai (nesportuojantiems) daugelyje šalių yra 0.8 – 1.0 g/kg/kūno masės.  Nesportuojantys asmenys, nesuvartojantys tokio kiekio baltymų per dieną, gali ir nepatirti jokių neigiamų pasekmių sveikatai. Atletams, siekiantiems optimizuoti darbingumą, taikomi kiti baltymų vartojimo  reikalavimai.

Šiuo metu aiškiai įrodyta  aukštos kokybės baltymų (turinčių reikiamą kiekį nepakeičiamų aminorūgščių)  vartojimo 24 valandų  laikotarpiu po fizinio krūvio teigiama įtaka kūno baltymų sintezei.  Daug baltymų  turinčio maisto  (ypatingai aminorūgšties leucino) vartojimas po maždaug 0.3 – 0,4 g/kg/kūno masės keturis penkis kartus dienoje optimizuoja  sportuojančių adaptaciją.

Baltymų kiekis vieno valgio metu gali būti didesnis ir siekti 0.4 -0.5 g/kg/kūno masės,  valgant  baltymų ir kitų maisto medžiagų turintį maistą ( kas įtakoja baltymų virškinimo/pasisavinimo greitį)  ar ribojant  kalorijas ir  siekiant sumažinti kūno masę. Optimalus baltymų kiekis  per dieną atletams, siekiantiems išlaikyti fizinį darbingumą ir pastovią kūno masę, yra  1,3 – 1,7 k/kg/kūno masės.

Atletams, siekiantiems sumažinti kūno masę išlaikant liesą raumeninę masę,  rekomenduojama jėgos treniruotės ir  1,6 -2,4 g/kg/kūno masės baltymų per dieną.  Labiausiai rekomenduojamas baltymų šaltinis yra daug baltymų turintis natūralus maistas. Tai saugus ir nebrangus pasirinkimas. Tačiau, baltyminiai papildai taip pat gali būti  naudotini dėl savo vartojimo patogumo  (pvz., iš karto po krūvio) ar dėl kitų priežasčių.

 

Išsamiai su straipsniu galima susipažinti ČIA

Susisiekite su mumis!